Les mer

Hvorfor trenger vi styrke i bekken og mage/core?

Hva er egentlig fordelen med et sterkt bekken? I området rundt bekkenbunnen ligger det mange helsegivende muligheter. Om du ønsker en sterk mage/core, bedre sexliv og kontroll på blæra så er så skal du trene bekken og core. Core og pilatestrening vil hjelpe deg til å oppnå styrke og du vil raskt få en dyp kontakt. Effekten er magisk, bare etter noen uker.

Hvorfor?

Når bekkenbunnen er sunn og sterk vil man også få en bedre balanse, styrke, fleksibilitet, kontakt og koordinasjon. Styrken opparbeider du når du lærer deg å kombinere pusten med bevegelsen. Ved å gjøre bekkenet mer stabilt vil også magemusklene bli sterkere, du vil føle mer når du har sex og du vil få bedre kontroll på blæren.

Men hvordan virker bekkenbunnen vår?

Bekkenbunnen består av muskler mellom skambenet, halebenet og sittekulene våre. Stabiliastorene er de tre setemusklene ( gluteus minimus, medius og maximus). Dersom disse er sterke vil de støtte bekkenbenet. Med bedre styrke her får leddene bedre posisjon og holdning, dypere kontakt og følelser og dessuten får du en flatere mage. Er man svak her kan bekkenet virke ustabilt og svakt. 

Hva betyr pusten for en sterk mage? 

Pilatespusten hjelper oss å styrke forbindelsen mellom diafragma som er den viktigste innåndingsmuskelen vår og bekkenet. Når vi puster inn utvider vi ribbene og diafragma trekkes nedover og utvider bukhulen. Slik presses organene i magen nedover og tøyer musklene rundt bekkenbunnen. 

Hva er diafragma? 

Diafragma er en muskel. Engstelse og stress setter seg først i denne muskelen, men når man lærer å bruke den er det også først her stresset slipper taket. Ved spenninger i diafragma hindrer den pusten og sirkulasjonen i kroppen vår. Diafragma er festet til nedre del av ribbene, til brystben og ryggrad. Her er også skillet mellom underkropp og overkropp. 

Test selv

  1. Sitt med bena skrått krysset over hverandre slik at du har kontakt med begge sittekulene (ischial tuberosities) i gulvet. Forestill deg nå at sittekulene du sitter på går ut som to heisdører sideveis mens du puster inn. Hold litt. Når du nå puster ut kan du forestille deg at heisdørene kommer sammen igjen til midten.
  2. Så forestiller du deg at skambenet og halebenet nå er heisdører. Når du puster inn kjenner du at musklene åpner opp som heisdører. Når du puster ut igjen trekker du musklene sammen igjen inn mot midten
  3. Nå kombinerer vi og forestiller oss at alle 4 punkter trekker inn mot sentrum når vi puster ut. Når du puster ut slipper du opp og utover (dørene åpnes)
  4. Helt til slutt når du mestrer 4 punkt heisdør øvelse med pusten kan du nå i tillegg tenke deg at når du puster ut og trekker alle 4 punkter inn mot sentrum at du at også løfter heisen oppover. Tenk at du løfter denne “heisen” helt opp til navlepunktet.
  5. Det er ganske krevende å få inn teknikken og ofte er det lurt å komme på et intro pilateskurs for å få taket på bekkenet. Det er ikke bare teknikk det er snakk om, men også å vekke muskler som lenge har ligget i dvale så jeg ber deg være tålmodig og fornøyd med deg selv når du øver.

De helsemessige fordelen med et sterkt bekken går ikke bare på å få en flatere mage, men det å forstå muskler i et område der vi fort kjenner at alderen jobber mot oss. Å kunne holde igjen når man må på do, og dessuten kunne bruke musklene mer aktivt under samleie er ikke ubetydelig når årene drar på seg.